iPod

en bärbar musikspelare från Apple, lanserad i oktober 2001. Den första iPod var den första musik­­spelaren som hade inbyggd hårddisk i stället för halvledarminne. Det gjorde att den fick en kapacitet på flera gigabyte, vilket då var mycket mer än någon konkur­re­rande musikspelare hade. Senare fick iPod halvledarminne (flashminne). – iPod kan också användas som flytt­­bar hårddisk och lagra alla slags filer. Den är gjord för att fungera ihop med programmet iTunes. – iPod blev en kommer­si­ell succé, pla­gi­e­rades flitigt och anpassades 2003 till Windows. Framgången fort­satte när Apple 2003 lanserade iTunes Music Store som sålde musik för nerladdning till iPod. I början av 2004 slöt Apple avtal med dåvarande Hewlett-Packard† om att Hewlett‑Packard skulle sälja iPod under Hewlett‑Packards namn, men Hewlett‑Packard slutade med iPod i juli 2005. – iPad har sålts i flera modeller:

  • – iPod Classic lades ner i september 2014. Den var en vidareutveckling av den ursprungliga iPod;
  • – iPod Nano hade en liten pek­skärm, men saknade den karakteristiska ringen. Den lades ner i juli 2017;
  • – iPod Shuffle var mycket liten, saknade bild­­skärm och teckenfönster och kunde bara spela låtarna i tur och ordning eller i slump­­mässig ordning (därav namnet Shuffle – blanda, stuva om). Den lades ner i juli 2017;
  • – iPod Touch är en iPod med bild­skärm. Den liknar en iPhone, och kan köra program för iPhone, men den saknar telefon. Det är den enda iPod som fortfarande säljs (oktober 2020)

– Läs mer på Apples webb­sidor (länk). – Se också iPhone och iPad samt ordet podd.

[mediespelare] [ändrad  26 oktober 2020]