iPod

en bärbar musikspelare från Apple, lanserad i oktober 2001. Den första iPod var den första musik­­spelaren som hade inbyggd hårddisk i stället för halvledarminne. Det gjorde att den fick en ka­pa­ci­tet på flera giga­­byte, vilket då var mycket mer än någon kon­kur­re­rande musik­­spelare hade. Senare fick iPod halv­ledar­minne (flashminne). – iPod kan också an­­vändas som flytt­­bar hård­disk och lagra alla slags filer. Den är gjord för att fungera ihop med pro­grammet iTunes. – iPod blev en kommer­si­ell succé, pla­gi­e­rades flitigt och anpassades 2003 till Windows. Fram­­gången fort­satte när Apple 2003 lanserade iTunes Music Store som sålde musik för nerladdning till iPod. I början av 2004 slöt Apple avtal med Hewlett-Packard om att Hewlett-Packard skulle sälja iPod under Hewlett-Packards namn, men Hewlett-Packard slutade med iPod i juli 2005. – iPad har sålts i flera modeller:

  • – iPod Classic lades ner i september 2014. Den var en vidare­ut­veckling av den ursprungliga iPod;
  • – iPod Nano hade en liten pek­skärm, men saknade den karakteristiska ringen. Den lades ner i juli 2017;
  • – iPod Shuffle var mycket liten, saknade bild­­skärm och tecken­fönster och kunde bara spela låtarna i tur och ordning eller i slump­­mässig ordning (därav namnet Shuffle – blanda, stuva om). Den lades ner i juli 2017;
  • – iPod Touch är en iPod med bild­skärm. Den liknar en iPhone, och kan köra program för iPhone, men den saknar telefon. Det är den enda iPod som fortfarande säljs (augusti 2018)

– Läs mer på Apples webb­sidor (länk). – Se också iPhone och iPad samt ordet pod.

[mediespelare] [ändrad  1 augusti 2018]