– se .mov.
Arkiv: Ord
Här lägger man in ett ord i ordlistan
.mov
- – en filnamnsändelse för videofiler. – Filformatet .mov utvecklades av Apple för programmet QuickTime, men det kan användas i många andra program för uppspelning av video;
- – en privat toppdomän, lanserad 2023 av Google. – Toppdomänen .mov har mötts av kritik, eftersom eftersom den kan användas i bedrägerier: en person kan lockas att klicka på en länk till ”exempel.mov” i tron att hon öppnar en video – men i själva verket kommer hon till en webbsida, som i sin tur kan installera skadeprogram i hennes webbläsare. (Även det omvända förfarandet kan användas i bedrägerier.) Det går nämligen inte att se skillnad mellan ett filnamn och en webbadress (URL) som slutar på .mov. – Google skaffade den privata toppdomänen .mov redan 2014 (se icannwiki.org/.mov), men öppnade den för registrering av underordnade domäner först 2023. Google uppgav i sin ansökan att toppdomänen .mov var tänkt för företag som erbjuder videorelaterade tjänster.
[filnamnsändelser] [privata toppdomäner] [videoteknik] [23 maj 2023]
zip ⇢
.zip
- – en filnamnsändelse för komprimerade filer. – Flera olika komprimeringsalgoritmer kan vara markerade med .zip, men oftast används algoritmen Deflate. En utförlig beskrivning finns i Wikipedia;
- – en privat toppdomän, lanserad 2023 av Google. – Toppdomänen .zip har mötts av hård kritik, eftersom eftersom den kan användas i bedrägerier: en person kan lockas att klicka på en länk till ”exempel.zip” i tron att hon öppnar en webbsida – men i själva verket packar hon upp en komprimerad fil med ett skadeprogram. Det går nämligen inte att se skillnad mellan ett filnamn och en webbadress (URL) som slutar på .zip. – Google skaffade den privata toppdomänen .zip redan 2014 (se icannwiki.org/.zip), men öppnade den för registrering av underordnade domäner först 2023. Google uppgav i sin ansökan att toppdomänen .zip var tänkt för företag som erbjuder datalagring.
[filnamnsändelser] [privata toppdomäner] [23 maj 2023]
carebot ⇢
(eller care bot) – se vårdrobot.
vårdrobot
robot som hjälper till med tillsyn och omvårdnad. – Vårdrobotar är oftast människoliknande (humanoida) och är programmerade för enklare uppgifter inom omvårdnad och tillsyn av sjuka personer och personer med funktionsvariationer. De används inte för behandling av sjukdomar. Däremot kan de hjälpa till med sådant som att hämta saker, viss hygien och kalla på hjälp när det behövs. De kan också hålla vårdtagaren sällskap. – På engelska: carebot eller care bot.
[medicinsk teknik] [robotar] [21 maj 2023]
SAFOS
Samarbetsplattform för offentlig sektor – ett samarbetsverktyg som har utvecklats av Försäkringskassan, avsett för offentlig sektor. – SAFOS har system för dokumenthantering, digitala möten och chatt. Allt är skrivet i öppen källkod. Det har tagits i drift 2022–2023. – Bakgrunden är att det samarbetsverktyg som tidigare har använts av myndigheter, Microsoft Teams, anses olämpligt på grund av bristande dataskydd. (Tjänster som drivs av amerikanska företag är underkastade amerikanska lagar som Cloud Act och FISA, men är inte nödvändigtvis anpassade till Dataskyddsförordningen.) Därför inleddes 2020 utvecklingen av SOFOS, som drivs på Försäkringskassans servrar. – SOFOS är sammansatt av Nextcloud (nextcloud.com) för dokumenthantering och delning av information, Jitsi (jitsi.org) för videomöten och Element (element.io) för chatt. – Se webbsidan Samordnad och säker statlig it‑drift.
[förkortningar på S] [program för gemensamt arbete] [19 maj 2023]
My AI
- – en dialogrobot från Snapchat, baserad på artificiell intelligens. Kallas på svenska för Mitt AI. – Varje användare av Snapchat kan skaffa en personlig instans av My AI och få hjälp av den. My AI kan svara på frågor och komma med förslag. – Liksom andra textgeneratorer är My AI en tillämpning av maskininlärning. Den har tränats på enorma mängder text från internet och lärt sig att generera text som kan verka vara skriven av en människa och som kan ge rimliga svar på frågor (se stokastisk papegoja). Tekniken kommer från ChatGPT. – My AI släpptes för Snapchats användare i mars 2023. – Liksom andra dialogrobotar har den utsatts för kritik, eftersom den tenderar att reproducera rasistiska, fördomsfulla och hatiska åsikter som den har hämtat in från nätet. My AI pusslar helt enkelt ihop ord och fraser som ofta förekommer i närheten av varandra i enlighet med grammatiska regler (se stor språkmodell). – Snapchat råder användarna att ta vad My AI skriver ”med en nypa salt” och att anmäla oacceptabla yttranden. – Se Snapchats webbsidor;
- – My AI är också en svensk social plattform för personer som arbetar med artificiell intelligens. Den drivs av organisationen AI Sweden (ai.se). – Se my.ai.se.
[ai] [dialogrobotar] [generativt språk] [sociala medier] [19 maj 2023]
Världsemojidagen
(World emoji day) – en dag för firande av emojier. – Världsemojidagen har högtidlighållits den 17 juli varje år sedan 2014. Datumet har valts eftersom 17 juli var det datum som stod på den första emojin för kalender. (Den var i sin tur hämtad från ikonen för Apples kalender.) – Se worldemojiday.com.
[tecken] [årsdagar] [19 maj 2023]
bitmoji
en personlig emoji, oftast lik den person den tillhör. – Man sätter ihop en egen bitmoji genom att kombinera frisyr, hårfärg, hudfärg, ögonfärg, kläder, glasögon och annat. Ofta vill man göra bitmojin så lik en själv som möjligt. Det är i praktiken samma sak som en avatar. En del användare modifierar sin bitmoji ofta, kanske flera gånger dagligen, för att berätta vad de har varit med om. – Bitmoji är en tjänst som numera tillhör Snap (företaget bakom Snapchat). Det utvecklades först 2007 av det kanadensiska företaget Bitstrips, som 2016 köptes av Snap. Bitmoji‑tjänsten är kopplad till Snapchat, men bitmojier kan användas även i andra sociala medier. – Se bitmoji.com.
[kuriosa] [sociala medier] [tecken] [19 maj 2023]