(orphan) – i typografi: ensamrad, övergiven slutrad – ett styckes sista rad som ensam står överst på en sida. – En horunge uppstår när den sista raden i ett textstycke inte får plats på samma sida som resten av stycket. Den hamnar därför ensam överst på den sida som följer. Horungen kan följas av mer text på samma sida eller stå ensam på sidan. Ordet används också om text i spalter. – Horungar undviks i all genomtänkt typografi. Den övergivna raden anses störande av både estetiska och psykologiska skäl. – Man skiljer mellan dubbel horunge (samma sak som bara horunge) och enkel horunge:
- – Enkel horunge är när ett stycke delas upp så att första raden i stycket kommer nederst på en sida och resten följer på nästa sida (eller i nästa spalt). Enkla horungar anses numera acceptabla även i god typografisk formgivning. På engelska: orphan;
- – Dubbel horunge eller bara horunge innebär att sista raden i ett stycke hamnar för sig, överst på en sida eller överst i en spalt. Det undviker man i all typografi. På engelska: widow (men se här nedanför).
– Det vanliga sättet att rätta till (dubbla) horungar är att ge dem sällskap genom att skjuta över en eller flera rader från föregående sida. I böcker och tidningar gör man det genom att öka ordmellanrummen på sidan närmast före horungen, vilket leder till att färre ord, och därmed färre rader, får plats där. Då måste alltså några rader flyttas till nästa sida, där horungen finns. I utskrifter från ordbehandlare kan man göra det genom att lägga till blankrader. De flesta ordbehandlare och sidredigeringsprogram kan rätta till horungar automatiskt. – På engelska heter horunge widow. Den korrekta betydelsen av widow motsvarar dubbel horunge, men ibland används det också om enkel horunge, fast den engelska facktermen för enkel horunge är orphan (föräldralös). I varje fall finns det ingen anledning att använda direktöversättningen änka i någon av dessa betydelser. – Under 2014 inleddes en diskussion om att hitta ett trevligare ord för horunge i denna betydelse (se horunge.se). Det ledde till att de språkvårdande organen Språkrådet och TNC† enades om att rekommendera ensamrad som ersättning för horunge.
[språktips] [typografi] [ändrad 14 juli 2017]