lösenordsstyrka

bedömning av hur säkert ett lösenord är mot försök att hitta det. Angripare kan försöka att gissa lösenordet eller använda datorprogram för att systematiskt pröva tänkbara lösenord. Det finns två angreppssätt:

  • Uttömmande attack. Ett datorprogram prövar alla tänkbara teckenkombinationer upp till en viss längd. För angriparen är problemet med sådana attacker är att många system bara tillåter ett fåtal försök med felaktiga lösenord innan de stoppar all inloggning för en tid. (Men det finns system som saknar den spärren.) För att få hög lösenordsstyrka mot uttömmande attacker bör man därför välja ett så långt lösenord som möjligt, gärna en lösenfras (morotkebnekajseviolettgräs) – lösenfraser har fördelen att de är lätta att minnas;
  • Ordlisteattack. Angriparen har ett program som prövar ord och namn samt kända vanliga lösenord från en lång lista. För att få hög lösenordsstyrka mot ordlisteattacker kan man ha lösenord som är slumpmässiga följder av tecken. Om man använder ord eller namn bör man ändra stavningen och stoppa in siffror och andra tecken. Många tjänster kräver att lösenord innehåller stora och små bokstäver samt siffror och andra tecken. Lösenfraser försvårar ordlisteattacker. 

– Man bör definitivt inte ha lösenord på en lapp under skrivbordsunderlägget eller välja uppenbara lösenord som namn på barn eller husdjur. Säkerhetsexperten Bruce Schneier rekommenderar att man har långa lösenord och skriver upp dem på en lapp som man har i plånboken. Man bör också byta ut förinställda lösenord (standardlösenord). Det är omstritt ifall det är bra att byta lösenord regelbundet – en del anser att det mest skapar krångel (eller att folk byter från ett lättgissat lösenord till ett annat) och att det är bättre att ha långa, säkra lösenord som inte behöver bytas ut. – Lösenordsstyrka kan testas på sajten testalosenord.se. – På engelska: password strength.

[lösenord] [ändrad 7 december 2020]

Dagens ord: 2020-12-12