throttling

begränsning, strypning

  1. – om nätverk: avsiktlig minskning av bandbredden. Det görs för att minska risken för överbelastning av nätverket. Det kan göras för vissa kunder eller användare, ofta bara under vissa tider på dygnet, och det kan göras av internetoperatörer och i lokala nätverk. Man talar om data throttling – databegränsning eller network throttling – nätverksbegränsning. – Databegränsning är kontroversiellt i USA, där AT&T 2019 dömdes att betala 60 miljoner dollar i skadestånd (se denna länk) för att i tysthet ha begränsat vissa kunders bandbredd, trots att kunderna hade betalat för obegränsad surf.
  2. – avsiktlig försämring av prestanda. – Apple skickade 2017 ut en uppdatering som gjorde ett antal äldre modeller av iPhone långsammare. Detta gjordes därför att telefonernas batterier inte skulle orka med att driva en del program om dessa exekverades i normal takt. Apple meddelade inte kunderna att telefonerna ”ströps” förrän senare. 2022 stämde en brittisk konsumenträttsaktivist, Justin Gutmann (på Twitter), Apple på 750 miljoner pund för att ha försämrat telefonernas prestanda utan ägarnas medgivande. Han vill att skadeståndet ska delas av 25 miljoner kunder.

– Throttle betyder från början strypa (mörda), men används också om reglage för vätskor och gaser; ordet används ibland om gaspedaler – full throttle – gasen i botten.

[bredband] [ändrad 17 juni 2022]